maandag 4 januari 2010

Peuters, die niet willen eten.


Hier een aantal tips: voor Peuters die niet willen eten.

* Plan de maaltijden (max. 3) en de tussendoortjes (max. 4) op vaste tijdstippen. Op die manier geraakt je kind hierop ingesteld en zeurt het tussendoor minder om een snoepje. Hierdoor de kans kleiner is dat de eetlust bij de volgende maaltijd al verpest is.

* Smaak is iets wat zich levenslang ontwikkelt en een kind heeft de tijd nodig om te wennen aan bijzondere smaken zoals bitter of zuur. Geef dus niet te snel op en vraag je kind elke keer weer om een hapje te proeven.

* Spreek af dat je kind per maaltijd 1 keer mag zeggen dat het iets niet zo lekker vindt, zo voorkom je ellenlange "eikebahvièèès"- tirades bij elke hapje dat je op zijn/haar bord legt.
Peuters zijn meesters in "nee"-zeggen. Ze krijgen steeds beter door hoeveel macht er schuilt in dat kleine woordje.


* Ga geen machtsstrijd aan, als je niet pusht dan is het voor je peuter weinig interessant om zich te verzetten.

* Een peuter die 's middags slecht heeft gegeten, moet je in de namiddag niet belonen met een extra tussendoortje.

Hebben jullie nog meer tips? waar ik aan kan denken?

1 opmerking:

Noëmie zei

Hoi Febe, voornamelijk de eerste tip vind ik erg goed! Je moet op vaste tijdstippen een maaltijd plannen. Voorbeeld is bijvoorbeeld een gedeelte van het kdv aanhouden hoe hun werken als je kind erheen gaat. Verder zou ik het kind dat 's morgens niet zo goed heeft gegegeten 's middags ook niet iets extra's doen maar wel weer iets drinken extra als hij dat graag zou willen.

Nog een tip.
Als een kindje tussendoor (tussen de vaste maaltijden) graag iets wilt hebben gewoon nee zeggen en zeggen dat jullie snel (bijvoorbeeld) brood gaan eten en met hem alvast brood gaan smeren.

*beloning* als een kindje juist wel iets heeft gegeten of niet heeft gezeurt zeggen dat hij het goed heeft gedaan! En dan wel een gezond tussendoortje geven bijvoorbeeld een appel of een extra koekje 's middags. Of dat hij mag helpen met brood maken en zelf weten wat hij erop mag doen (dit natuurlijk alleen voor thuis!!)